Andrej Rubljov (rus. Андрей Рублёв, 1360 - 29. januar 1430) bio je značajni ruski ikonopisac, kanonizovan je kao svetitelj 1988.

sv. Andrej Rubljov

Ruska ikona sv. Andreja Rubljova
Prepodobni
Rođen 1360 - 1370
Preminuo 29. januar 1427. ili 1430., Manastir Andronikov, Moskva
Poštuje se u pravoslavnim crkvama
Kanonizovan jun 1988., Trojice-Sergijeva lavra od Sveti upravni sinod Ruske pravoslavne crkve
Praznik 29. januar, 4. jul
Obeležja odeven kao pravoslavni monah, drži svoje ikone u ruci
Category:Sveci

Život uredi

 
Sveta Trojica - ikona Andreja Rubljova

Tačan datum njegovog rođenja nije poznat. Godine oko 1360. se uzimaju kao verovatna godina rođenja, po tome što se u zapisima o njegovoj smrti (1430) pominje da je umro u dubokoj starosti, što je tada značilo posle 60-e godine života.

Andrej Rubljov je postao monah pre 1405. i uzeo ime Andrej. Živeo je u manastiru Sergijevska lavra blizu Moskve u zajednici slikara, među kojima su poznati Teofan Grk i Prohor iz Gorodeca. O ovome se zna, jer se njegovo ime pominje u listi slikara ikona i fresaka u Blagoveštenskom saboru u Moskvi. Ime mu je na dnu liste, što znači da je tada bio najmlađi i najmanje iskusan slikar u grupi.

Pisani zapisi svedoče da je 1408. slikao (zajedno sa Danilom Černim) zidove Uspenjske katedrale u Vladimiru i 14251427 Katedralu Svetog Trojstva u Sergijevskoj lavri. Posle Danilove smrti, Andrej je u moskovskom Andronikovom manastiru naslikao freske u Katedrali Spasitelja.

Umro je u Andronikovom manastiru 29. januara, 1430.

Umetnost Andreja Rubljova uredi

Godine 1904. otkrivena je njegova ikona Sveto trojstvo starog zaveta (ili Gostoprimstvo Avramovo, nastala verovatno oko 1411.) i time je počela epoha istraživanja njegovog dela. To je jedino delo koje mu se sa sigurnošću može pripisati. Danas je ova ikona izložena u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi.

Kompozicija ikone prikazuje scenu iz Biblije, kada su tri anđela posetili Saru i Avrama (1. knjiga Mojsijeva 18,1-33). Rubljov se koncentrisao na prikazivanje figura tri gosta. Poruka dela je mnogostruka. To je, između ostalog, apel za jedinstvo u vreme sukoba među knezovima. U isto vreme, to je izraz religijskog jedinstva u trojstvu (Otac, Sin, Sveti duh).

Umetnost Andreja Rubljova je kombinacija dve tradicije: srednjevekovnog manastirskog asketizma i klasične harmonije vizantijskog slikarstva. Likovi na njegovim slikama su uvek spokojni. Vremenom, način na koji je slikao, postao je ideal crkvenog slikarstva i ikonoslikarstva.

Na Stoglavom saboru (1551) ikonografija Andreja Rubljova je proglašena za ideal u izradi crkvenih slika. Crkva ga slavi 4. jula.

Od godine 1959. postoji muzej Andreja Rubljova u Andronikovom manastiru.

Ruski režiser Andrej Tarkovski je 1966. napravio film Andrej Rubljov, delimično baziran na Andrejevom životu, koji je svojevrsni spomenik ovom umetniku.

Vanjske veze uredi