Andrea Stramaccioni

Andrea Stramaccioni (rođen 9. januara 1976.) je italijanski nogometni trener. Trenutno je trener Esteghlal FC iz Irana. Proslavio se kao trener ekipe Inter Milan, koju je preuzeo do kraja sezone 2011/12, nakon što na toj poziciji nisu uspjeli Gian Piero Gasperini i Claudio Ranieri. Stramaccioni je igračku karijeru započeo i završio u Bologni nakon ozbiljne povrede koljena koja ga je spriječila da napravi zapaženu karijeru.

Andrea Stramaccioni Šablon:Nogomet
Lični podaci
Datum rođenja9. januar 1976. godine
Mjesto rođenjaRim, Italija
Pozicijamenadžer
Informacija o klubu
Trenutni klubInter Milan
Omladinski pogoni
Zeta Sport
Profesionalni klubovi*
Godine Klub Nastupi (golovi)
1994-1995 Bologna FC
Trenirani klubovi
2012-Inter Milan
* Nastupi i golovi u profesionalnim klubovima koji se računaju samo za službene utakmice i tačni su do .

Ipak ostao je u nogometu, i trenirao je omladinske selekcije klubova. Prvi veliki uspjeh je osvajanje omladinskog Scudetta s Romom, nakon čega je prešao u Inter i preuzeo konce omladinskog pogona u milanskom gigantu. 2012. godine osvaja NextGen seriju, svojevrsnu Ligu Prvaka za mlade u kojoj je njegov Inter pobjedio Ajax u finalu izvođenjem penala. 26. marta, dan nakon osvajanja tog turnira promovisan je u trenera prve momčadi.

Karijera uredi

Igračka karijera uredi

Po poziciji odbrambeni igrač, Stramaccioni je imao ne baš zapaženu karijeru koja je trajala svega godinu dana zbog ozbiljne ozljede koljena.[1]

Trenerska karijera uredi

Početak uredi

Nakon završetka igračke karijere, Stramaccioni je odmah započeo trenersku karijeru, gdje je vodio niz amaterskih omladinskih selekcija, uključujući i rimski AZ Sport, te Romuleu. Profesionalnu trenersku licencu dobio je 2003. godine.[2]

Roma uredi

2005. godine priključio se trenerskom timu omladinskog pogona Rome, gdje je osvojio Giovanissimi Nazionali 2007. godine i Allievi Nazionali 2010. 2009. godine je dobio UEFA A Licencu s kojom je mogao voditi nižerazredne klubove[3], kao i biti pomoćnik u dvije najjače divizije u Italiji Seriji A i Seriji B. Tada je upoznao Roberta Samadena, Interovog direktora omladinskog pogona koji će ga dvije godine kasnije priključiti nerazzurrima.

Inter uredi

Nakon odlaska Fulvija Pee, koji je postao menadžer Sassuola, Samaden je pozvao Stramaccionija da preuzme Primaveru Intera, što je ovaj prihvatio. Interovu Primaveru je nakon preuzimanja prvog tima ostavio na prvoj poziciji u Italiji, te kao prvake Evrope, nakon 5-3 pobjede nad Ajaxom u finalu NextGen turnira 2011/12. Isti dan kad je osvojio tu titulu Claudio Ranieri je otpušten s mjesta trenera Intera, a Stramaccioni postavljen kao privremeno rješenje do kraja sezone. Obzirom da nema UEFA Pro Licencu, radiće zajedno s Giuseppe Baresijem.

Lični život uredi

Stramaccioni je 2010. diplomirao na Pravnom fakultetu.

Priznanja uredi

Trener uredi

Inter Primavera uredi

NextGen series: 2011-12

Romulea uredi

Scudetto young amateurs: 1

Roma uredi

Scudetto Giovanissimi: 1 Scudetto Allievi: 1

Linkovi uredi

Reference uredi

  1. „Povreda koljena krivac za trenersku karijeru”. 
  2. „Lista trenera s profesionalnom licencom”. 
  3. „Lista trenera s UEFA A Licencom”.