Ananim (grč.) pseudonim je od unatrag čitanog imena, prezimena ili imena i prezimena (npr. Remarque od Kramer, Yma Sumac od Amy Camus, Oruđ Kečirasab od Đuro Basariček).

Autor u svijetu poznate knjige "Bogovi, grobovi i učenjaci", njemački novinar Kurt Wilhelm Marek (1915-1972), okrenuo je svoje prezime i slovo K, koje mu se nije svidjelo, promijenio u C pa je tako postao en:C. W. Ceram.

Palindromni pseudonimi uredi

Pseudonimi mogu biti i palindromi drugih riječi (a ne samo imena ili prezimena). Takve pseudonime mogli bismo nazivati palindromonimima. Francuski maršal Joseph Jacques Césaire Joffre (Žozef Žak Sezar Žofr) konspirativno se u I. svjetskom ratu potpisivao kao Selim, što je palindrom od Miles, tj. vojnik. Šahovski pisac Heinrich Fraenkel uzeo je za svoj pseudonim palindrom imena šahovske božice Caisse i tako postao Assiac[1].

Enigmatski ananimi uredi

Ananima ima i među enigmatima: Etna (Ante Šimičić), Kifer (Refik Husedžinović), Ovals (Slavo Stojković), Šalutram (Marijan Martulaš), Štef Aksahorp (Stjepan Prohaska).

Pseudonim Narvižob Božidara Vranickog palindrom je njegovog drugog pseudonima Boživran, koji je nastao spajanjem početnih dijelova imena i prezimena.

Novinar i enigmat Vjeko Hudolin potpisuje se i pseudonimom Miloduh, koji je nastao palindromnim čitanjem njegovog prezimena Hudolin, uz izmjenu posljednjeg slova n u m da bi se dobio naziv biljke miloduh.

Napomene uredi

Izvori uredi