Ambositra je grad od 30 434 stanovnika [1] u sredini Madagaskara, u Provinciji Fianarantsoa administrativni centar Regije Amoron'i Mania i istoimenog Distrikta Ambositra Od 1999. Ambositra je i sjedište rimokatoličke dijeceze Ambositra.

Ambositra
Centar Ambositre
Centar Ambositre
Centar Ambositre
Koordinate: 21°27′S 47°05′E / 21.450°S 47.083°E / -21.450; 47.083
Država  Madagaskar
Provincija Fianarantsoa
Regija Amoron'i Mania
Visina 1 350
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 30 434 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Ambositra na mapi Madagaskara
Ambositra
Ambositra
Ambositra na karti Madagaskara

Danas je Ambositra poznata po svojim drvodjeljama - koji su manje više pripadnici Zafimanirija, jednog od plemena malagaškog naroda Betsileo koji su uz Imerine većinsko stanovništvo grada.

Historija uredi

Ambositra i njena okolica imali su burnu historiju, na planini Ambositra Tompon'anarana (1865 m) udaljenoj 5 km od centra grada, je u [[18. vijeku bila rova (kraljevska prijestolnica) tadašnjeg vladara toga dijela zemlje - Mpanaline II. [2] Tadašnja rova imala je Tranovolu (kraljevski dvor), Tandapu (kuću za kraljeve savjetnike), dvije kraljevske grobnice i Kianju (prostor za javne skupove). Cijela rova bila je okružena obrambenim jarkom. Rovu Ambositra srušio je 1811. Imerinski kralj Radama I. nakon što je porazio vojsku Mpanaline II. [2]Danas je na istom mjestu podignuta vjerna reprodukcija Rove Ambositra, koja je poznato turističko odredište.

Po lokalnoj legendi grad je dobio ime zbog velikog broja kastriranih goveda - zebu (malagaški: ombi vositra), koja su pripadala kralju Mpanalini II. iz tog je izvedeno ime Ambohibositra (selo kastriranih goveda) da bi od tog nastalo današnje ime Ambositra. [2] Ambositra se kao grad u današnjem smislu te riječi, počela formirati početkom 20. vijeka, kad je odabrana za administrativno središte toga kraja, u vrijeme francuske kolonijalne uprave.

Dolaskom evropskih misionara, Ambositra je postala važno središte za širenje katoličanstva, za razliku od Antananariva, koji je uglavnom bio pod kontrolom protestantske crkve.

Ambositra danas uredi

Grad ima veliku katoličku kadedralu i benediktinski samostan, par hotela, srednju školu i bolnicu

 
Male rikše (Pousse-pousses) iz Ambositre

Geografija i klima uredi

Ambositra se nalazi na jugoistoku madagaskarske centralne visoravni, na prosječnoj nadmorskoj visini od 1 350 metara[3], centar grada leži na brdu, okružen brojnim poljima riže. [3]

Ambositra ima oceansku klimu, sa primjesama tropske i umjereno kontinentalne klime, koja je ugodnija od obalnog dijela Madagaskara gdje vlada vruća tropska klima.

Transport, Privreda uredi

Ambositra je udaljena oko 254 km u pravcu jugoistoka od glavnog grada Madagaskara Antananarivo i oko 90 km od provincijskog centra Antsirabe. Grad je središte poljoprivrednog kraja u kojem se najviše uzgaja riža, a koncern Tiko (hrana), je jedan od najvećih poslodavaca. Većina stanovnika bavi se poljoprivredom i stočarstvom.

Izvori uredi

Povezano uredi

Vanjske veze uredi