Ambatondrazaka je grad u sredini Madagaskara od 39 762 stanovnika [1] u Provinciji Toamasina, administrativni centar Regije Alaotra-Mangoro i istoimenog Distinkta Ambatondrazaka.

Ambatondrazaka
Grb Ambatondrazake
Grb
Koordinate: 17°50′S 48°25′E / 17.833°S 48.417°E / -17.833; 48.417
Država  Madagaskar
Provincija Toamasina
Regija Alaotra-Mangoro
Visina 800
Stanovništvo
 - Urbano područje 39 762 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Ambatondrazaka na mapi Madagaskara
Ambatondrazaka
Ambatondrazaka
Ambatondrazaka na karti Madagaskara

Historija uredi

Prema malgaškoj usmenoj predaji, grad je osnovao legendarni kralj Randriambololona osnivač Kraljevstva Merina sa svoja tri sina: Rasehenom, Ramiangalijem i Razakom koji su se naselili na tom mjestu krajem 18. vijeka. [2]Naselje je dobio ime po Razaki, koji je nakon pobjede nad plemenom Vazimba - u radosti podigao kamen (malagaški: vato) iznad glave. Ambatondrazaka zapravo znači Ispod Razakovog kamena.[2]

Pravi razvoj Ambatondrazake otpočeo je na početku 19. vijeka, kad je kralj Radama I. zauzeo zemlje plemena Sihanaka 1823., i odabrao Ambatondrazaku kao sjedište buduće pokrajine. Tad je izgrađena guvernerova palača (rova) na brežuljku Andohatanjona, danas je na njezinom mjestu lokalni zatvor. Andohatanjona je postao administrativni centar budućeg grada, koji se počeo graditi oko njega.

Ambatondrazaka je 21. maja 1959. postao sjedište katoličke biskupije.[3] Grad ima nekoliko crkava, nekoliko hotela i restorana, stadion, stari željeznički kolodvor i poznatu tržnicu na kojoj se nude proizvode iz cijele regije.

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Ambatondrazaka leži u središtu otoka, na sjeverozapadu centralne visoravni, na nadmorskoj visini od 800 m[4]. Grad se smjestio na nekoliko brežuljaka, na južnom rubu plodne doline (1800 km² [4]) velikog Jezera Alaotra koje je udaljeno 20 km od centra grada. Ambatondrazaka je udaljena 255 km od glavnog grada Antananarivo nacionalnom cestom br. 44. u pravcu jugoistoka, i 371 km do luke Toamasina.

Kraj oko Ambatondrazaka je najplodniji dio Madagaskara, u kom se uzgaja najviše riže[4], koja je osnovni prehrambeni artikl Malgašana, zbog toga grad od milja zovu zdjela riže. [2]

Dolina jezera Alaotra ima posebnu mikroklimu, - mješavinu tropsko - umjereno kontinentalne klime s prosječnom temperaturom od 21-22 °C i dva različita godišnja doba. Od aprila do septembra, vlada zima, tad je hladnije i suho, sa malo kiše. A od oktobra do marta je ljeto, odnosno vrući kišni period, tad u 100 dana monsunskih vjetrova sa istoka padne godišnja količina oborina od 1092 mm do 1200 mm.[5]

Transport i privreda uredi

Ambatondrazaka je grad u kome je većina aktivnosti vezana uz uzgoj, preradu i pakiranje riže i nešto malo stočarstva.

Grad ima mali Aerodrom Ambatondrazaka (IATA: WAM, ICAO: FMMZ) udaljen 2 km od centra, sa glavnim gradom Antananarivo povezan je nacionalnim putem 44, preko Moramanga na jugu, a sa željezničkom prugom Moramanga - Jezero Alaotra sa lukom Toamasina na istočnoj obali Indijskog oceana. Linija prema Antananarivu je ukinuta.

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi