Amaterasu (天 Amaterasu-ōmikami (天照大神/天照大御 ili Ōhiru-menomuchi-no-kami 大日孁贵) je u japanskoj mitologiji božica Sunca, dana, plavog neba, najvažnije šintoističko božanstvo. Njeno ime znači "božica koja rasvjetljava nebo". Rođena je iz lijevog oka boga Izanagija, kad se okupao u rijeci i očistio te otišao na nebo. Povezana je i s japanskim carevima, koji su se smatrali njezinim potomcima.

Amaterasu sa zrakama Sunca, izlazi iz špilje

Odnos sa članovima obitelji i moć uredi

Amaterasu je opisana u Kojikiju kao božica Sunca rođena iz Izanagijevog oka, dok su joj braća Susano, bog oluje i Tsukuyomi, bog Mjeseca. U Kojikiju je Amaterasu opisana kao božica iz koje izlazi svjetlost. Često se naziva božicom Sunca, svjetlosti i topline. Drugdje se kaže da je Amaterasu možda rođena iz vode. Većina mitova opisuje Amaterasu kao božicu kojoj se dogodio nesretan događaj. Naime, na početku vremena, svijet je bio miran. Jednog dana se Susano napio i uništio njezina rižina polja. Amaterasu ga zamoli da prestane, ali Susano ne posluša, već ubije konja i baci njegovo tijelo na Amaterasu. Amaterasu se silno naljuti i siđe na Zemlju. Zatvori se u šilju, a na ulaz stavi veliku stijenu. Svijet bijaše mračan i pust. Bez nje, sve je počelo venuti i umrijeti. Osam milijuna bogova i božica skupilo se pred špiljom moleći veliku božicu da izađe van i donese svjetlost. Bijahu vrlo lukavi pa uzmu zrcalo i stave pred špilju. Zatim jedna božica poželi plesati kako bi razveselila druge bogove. Svi su se smijali plesu, pri svjetlu baklji, te su i sami počeli plesati. Amaterasu je čula buku i čudila se što viču, a nema Sunca. Upita kroz stijenu što se događa, a bogovi joj kažu da su pronašli božicu ljepšu od nje. Amaterasu se razbjesni i postane ljubomorna. Iziđe van. Još nikada nije vidjela sebe u zrcalu pa se začudi svojoj ljepoti i shvati da je istina što su joj rekli drugi bogovi, da je lijepa. Reče: "Omo-shiroi", što znači bijelo lice, želeći reći da je božica s bijelim licem. Oprosti Susanu i vrati se na nebo s bratom Tsukuyomijem. Bogovi su joj dali luk i tobolac sa strijelama kako bi se sad mogla braniti od Susana. Amaterasin unuk je bio prvi japanski car. Amaterasu je vladarica neba, dana, Sunca, svjetla, riže, pšenice te ljepote, a za vrijeme budizma povezana je s Budom. Svetišta su joj na otoku Honshuu. U njemu se nalazi zrcalo. Na zimski solsticij, slavi se njezin izlazak iz jame, jer se smatra da se tad Amaterasu negdje skriva.

Razlika između Kojikija i Nihonshokija uredi

Kojiki i Nihonshoki različito opisuju božicu Amaterasu. Uglavnom, priča iz Kojikija je mnogo bolje poznata. U Kojikiju se prvo opisuje njezino rođenje. Tamo je ona samo Izanagijeva kćer, dok u Nihoshokiju, Izanami i njezin muž Izanagi zajedno stvaraju vrhovno božanstvo. U toj verziji Izanagi dade Amaterasu čarobnu ogrlicu koja joj daje moć nad svemirom. U Kojikiju se spominje da Amaterasu ima djecu – tri božice koje su nastale iz mača njezinog brata Susana. Amaterasina uloga je u obje knjige dvosmislena. Također, Kojiki tvrdi da je Amaterasu prognala Tsukuyomija jer je ubio božicu hrane Uke Mochi. Ipak, obje knjige imaju slična mišljenja o Amaterasu.

Majka careva uredi

Amaterasin sin je prema legendi bio prvi car Japana. Zato su se svi japanski carevi smatrali potomcima Amaterasu, ili čak sinovima. U egipatskoj mitologiji, faraoni su sinovi boga Sunca Raa. Hirohito, car koji je vladao u vrijeme Drugog svjetskog rata, odrekao se božanskog podrijetla javno, ali se misli da se on i dalje smatrao Amaterasinim sinom.

Amaterasu u popularnoj kulturi uredi

Amaterasu se pojavljuje kao lik u filmu snimljenom 2003, gdje ju glumi Kyōko Fukada. U video-igri Okami, glavni lik je Amaterasu koja se naziva "dobra majka". U Dream Saga Susano je zmaj koji se bori s Amaterasu kako bi izbrisao čovječanstvo. Općenito, još i danas se Amaterasu u Japanu slavi kao nebeska božica, a smatra se da za vrijeme potresa Amaterasu pada s neba.