Allen Iverson (Hampton, Virginia, SAD, 7. jun 1975) je američki košarkaš. Studirao je na univerzitetu Georgetown. Na draftu 1996. odabrali su ga Philadelphia 76ersi kao 1. pika. U sezoni 2000./01. odveo je 76erse do NBA finala i proglašen je najkorisnijim igračem sezone. Iverson je jedanaesterostruki NBA All-Star te je sedam puta biran u All-NBA momčad. Jedan je od najboljih strijelaca u istorije NBA: s 27.7 poena po utakmici je na trećem mjestu svih vremena, iza Michaela Jordana i Wilta Chamberlaina.

Allen Iverson

Allen Iverson
Allen Iverson

Lične informacije
Datum rođenja 7. jun 1975.
Mesto rođenja Hampton, Virginia (SAD)
Državljanstvo  SAD
Visina 1.83 m
Pozicija plejmejker/bek
Draft 1996 (1. pik u 1. rundi)
Pro karijera 1996–
Seniorski klubovi
God. Klub
1996–2006
2006–2008
2008–2009
2009
Philadelphia 76ers
Denver Nuggets
Detroit Pistons
Memphis Grizzlies

Univerzitet uredi

Pohađao je univerzitet Georgtown. S njima je osvojio brojna priznanja. Osvojio je nagradu Big East odbrambeni igrač godine i sa reprezentacijom SAD-a ostvario je zlatnu medalju na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u košarci u Japanu 1995. godine. Iverson je predvodio američku reprezentaciju sa 16.7 poena i 6.1 asistencija po utakmici. Univerzitetsku karijeru je završio kao najbolji strijelac košarkaškog tima sa prosjekom od 23 poena po utakmici. Zbog porodičnih i finansijskih problema morao je napustiti univerzitet prije mature i otići u NBA.

NBA karijera uredi

Philadelphia 76ers uredi

Početci (1996.-2000.) uredi

Izabran je u 1. krugu (1. ukupno) NBA drafta 1996. godine od strane Philadelphia 76ersa. Iverson je imao izvrsnu rookie sezonu. Predvodio je 76erse u poenima, asistencijama i ukradenim loptama, te si tako priskrbio nagradu za novaka godine. Izabran je i u All-Rookie prvu petorku. U sezoni 1998./99., Iverson bilježi 26.8 poena po utakmici i time osigurava naslov najboljeg strijelca lige. 76erse odvodi u doigravanje, ali bez većeg učinka jer gube od Pacersa u drugom krugu. Sljedeće sezone Iverson potpisuje ugovor vrijedan 70 miliona $ i dobija poziv na All-Star utakmicu. Te iste sezone Iverson bilježi 28.4 poena po utakmici i ponovno 76erse odvodi u doigravanje. U doigravanju briljira sa 26.2 poena, 4.8 asistencija, 4 skokova i 1.3 ukradene lopte ali i ovaj puta ne prolaze Pacerse u drugom krugu. Izabran je u All-NBA prvu petorku.

Najkorisniji igrač sezone 2000./01. uredi

U sezoni 2000./01. predvodio je svoju ekipu do 10 uzastopnih pobjeda u sezoni i izabran je na All-Star utakmicu, gdje je i osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača utakmice. 76ersi su ostvarili najbolji odnos pobjeda i poraza na Istoku 56-26. Iverson je bilježio 31.1 poena i 2.5 ukradene lopte po utakmici te si tako priskrbio naslov za najboljeg strijelca i "kradljivca" lige. Te iste sezone osvaja nagradu za najkorisnijeg igrača sezone te je izabran u All-NBA prvu petorku. Predvodio je 76erse do NBA finala protiv Los Angeles Lakersa. Uprkos sjajnim igrama Iversona, 76ersi lako gube finale od Lakersa koji su bili predvođeni O'Nealom i Bryantom. Sezone 2001./02. Iverson je imao dosta problema sa ozljedama, ali je sezonu završio sa 31.4 poena. 76ersi osiguravaju šesto mjesto na Istoku, ali ispadaju već u prvom krugu od Celticsa.

Sezone bez uspjeha (2003.-2006.) uredi

 
Iverson u Nuggetsima.

U sezoni 2002./03. Iverson bilježi 27.6 poena i izabran je na NBA All-Star utakmicu. Predvodi 76erse do doigravanja, ali opet gube u drugom krugu, ovaj puta od Pistonsa. Iverson je davao sve od sebe ali nikako nije uspio igru 76ersa podići na višu nivo. Sezona 2005./06. bila je Iversonova posljednja sezona u dresu 76ersa. Prosječno je bilježio 33.7 poena po utakmici, ali 76ersi ponovno ne uspijevaju izboriti doigravanje, drugi put u tri godine. Iverson je nekoliko puta kažnjen tokom sezone zbog svog ponašanja. Nakon nekoliko mjeseci uprava 76ersa odlučila je mijenjati Iversona u Denver Nuggetse za Andrea Millera, Joea Smitha i dva izbora prvog kruga drafta.[1]

Denver Nuggets uredi

Iverson se Nuggetsima pridružio u decembru 2006. godine. Iverson se nije uklopio u momčad. Iako je imao uz sebe Carmela Anthonya, Nuggetsi su izborili samo dva doigravanja u tri godine i oba puta ispali u prvom krugu. Trener Nuggetsa George Karl nije bio zadovoljan igrom svoje momčadi te nije pokazivao nikakvo žaljenje nakon mijenjanja Iversona u Pistonse. Ubrzo su počele glasine o mijenjanju u Pistonse i to se uskoro i dogodilo. Iverson je mijenjan u Pistonse za Chaunceya Billupsa, Antonia McDyessa i Cheikha Sambu.[2]

Detroit Pistons uredi

Nakon dolaska u Pistonse Iverson je svoj standardni broj 3 zamijenio brojem 1. Sezona 2008./09. nije bila baš sjajna za Pistonse. Sezonu su završili sa omjerom pobjeda i poraza 39-43 te tako zauzeli tek osmo mjesto na Istoku. Iverson je bio žestoko kritikovan kao i uprava Pistonsa zbog zamjene Chauncey Billupsa, jer je igra Pistonsa nakon dolaska Iversona potpuno izgubila smisao. U doigravanju Cavsi su ih uništili u četiri utakmice i Pistonsi su ispali već u prvom krugu, a sedam prethodnih sezona su bili u finalu Istočne konferencije. Iverson nije igrao u doigravanju zbog ozljede leđa.[3]

Memphis Grizzlies uredi

9. septembra 2009. Iverson je potpisao jednogodišnji ugovor vrijedan 3,1 miliona dolara čime je postao novi član Memphis Grizzliesa.[4] 17. novembra 2009. Iverson je raskinuo ugovor s Memphis Grizzliesima.[5] Nekoliko dana prije Grizzliesi su dopustili Iversonu da napusti klub kako bi riješio neke "privatne stvari", a sada je njihova saradnja i definitivno okončana. Takođe Iverson se žalio i na ulogu igrača s klupe, budući da u tri nastupa za tu momčad niti jednom nije bio član njene startne petorke.

Povratak u Philadelphiu uredi

Nakon brojnih predviđanja da odlazi u penziju i da prekida svoju veliku karijeru[6], Iverson je to sve opovrgnuo dogovorom uslova i potpisivanjem ugovora s Philadelphia 76ersima. Potpisao je negarantirani jednogodišnji ugovor koji bi mu trebao donijeti nešto više od milion dolara zarade.[7][8] Takođe treba spomenuti da je Iverson bio vrlo blizu potpisa s New York Knicksima koji su u posljednji trenutak odustali od te mogućnosti.[9]

Evropa uredi

26. oktobra 2010. Iverson je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 4 miliona dolara za Beşiktaş.

Američka reprezentacija uredi

Bio je član reprezentacije SAD-a na Olimpijskim igrama u Atini 2004., gdje su nakon velikog debakla uspjeli osvojiti bronzanu medalju.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi