All in the Family

Za ostala značenja, vidi All in the Family (razvrstavanje).

All in the Family je bila hvaljena američka televizijska humoristička serija originalno emitirana na CBS-u od 12.1. 1971. do 8.4. 1979. U septembru 1979. serija je dobila novo izdanje pod nazivom Archie Bunker's Place. Ova verzija je snimana još četiri godine, koje je završilo 1983.

All in the Family
Formatsitcom
KreatorNorman Lear (prema Till Death Us Do Part Johnnyja Speighta)
NastupajuCarroll O'Connor
Jean Stapleton
Rob Reiner (1971-78)
Sally Struthers (1971-78)
Danielle Brisebois (1978-79)
Uvodna temaThose Were the Days
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciengleski
Broj epizoda202 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje30 minuta
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje12.1. 1971. – 8.4. 1979.
Kronologija
SlijediArchie Bunker's Place

Seriju je producirao Norman Lear, a temeljena na je britanskoj TV-seriji Till Death Us Do Part. Ona je relativno važna za američku televizijsku historiju, s obzirom da su se u njoj pojavili sadržaji prethodno smatrani neprimjerenim za televizijsku publiku, odnosno televizijski humor kao što su rasizam, homoseksualnost, feministički pokret, silovanje, rak dojke i impotencija.

Emisija je uživala ogromnu popularnost, te je od 1972. do 1976. bila na vrhu Nielsenove ljestvice gledanosti. Samo se The Cosby Show mogao mjeriti s All in the Family po broju godina na vrhu gledanosti. Godine 2002. je TV Guideovoj seriji dao 4. mjesto na listi 50 najvećih TV-serija svih vremena. TV Guide je također protagonista, Archieja Bunkera, proglasio najvećim televizijskim likom svih vremena.

Glavni junak serije, Archie Bunker, bio je radnik iz Queensa, koji nikada nije propuštao priliku da iznosi svoje bigotne stavove prema ženama te pripadnicima rasnih, etničkih i drugih manjina. Tokom serije je stalno žudio za nekim drugim, sretnijim vremenima, prije burnih društvenih promjena 1960-ih i 1970-ih.

Archiejeva kći Gloria (Sally Sthruters) se udala za vječnog studenta Michaela Stivica (Rob Reiner), koji dolazi živjeti u dom Bunkerovih kako bi uštedio na novcu za stan. Stivic je tipičan pripadnik idealističke i progresivne omladine 1960-ih, što dovodi do stalnih sukoba s njegovim tastom, ali i brojnih humorističkih situaija.

Na početku emitiranja All in the Family je izazivala dosta kontroverzi zbog korištenja pejorativnih i politički nekorektnih izraza za crnce, Portorikance i homoseksualce. Nekim gledateljima je također smetalo što se u seriji prvi put može čuti povlačenje vode u zahodu, odnosno sugeriranje da su likovi obavili određene fiziološke potrebe. Najozbiljnije su bile zamjerke na činjenicu da je glavni lik, usprkos toga što je neinteligentni bigot, prikazan kao simpatični porodični čovjek.

Usprkos svega, serija je uživala ogromnu popularnost, a među gledateljima serije je bio i predsjednik Richard Nixon, te je spomenuo na zloglasnim Watergateskim vrpcama.

Spin-offi uredi

All in the Family je bila karakteristična po tome što je poslužila kao podloga, odnosno rasadnik za mnoge druge uspješne TV-sitkome koje su predstavljale njene spin-offe.

Prvi od njih je Maude, koji se počeo emitirati 12.9. 1972. Glavna junakinja je bila Maude Findlay, Beatrice Arthur, Edithina rođaka liberalnih nazora koja se prvi put pojavila u All in the Family u decembru 1971. Na jesen je taj lik postao junakom nove TV-serije koja se održala nekoliko sezona.

Maude je i sama nešto kasnije imala spin-off nazvan Good Times, a čija je glavna junakinja Florida Evans, bivša crna kućna pomoćnica Maude Findlay.

Drugi popularni spin-off je bio The Jeffersons, koji je premijeru na CBS-u imao 18.1., 1975. Glavni junaci serije su bili bivši crni susjedi Bunkerovih - George Jefferson (Sherman Hemsley) i njegova supruga Louise "Weezie" Jefferson (Isabel Sanford, 1971-1975 on AitF). Serija je na programu ostala 9 sezona, a mnogi taj uspjeh tumače time što je vješto koristio formulu originala, samo sa crncima u glavnim ulogama, pa se tako lik Georgea nazivao "Crnim Archiejem Bunkerom".

I ova serija je imala vlastiti spin-off u obliku TV-serije Checking In, čija je glavna junakinja bila Florence, kućna pomoćnica Jeffersonovih.

Ostali spinoffovi All in the Family su:

  • Archie Bunker's Place, u tehničkom smislu spin-off, ali zapravo ništa drugo do nastavak orginalne serije.
  • Gloria, sitcom čiji je glavni junak Gloria, koja se razvela od Mikea i započela novi život.
  • 704 Hauser čija se radnja odvija u kući Bunkerovih, ali s novim stanarima.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi