Aleksandar Bakočević

Aleksandar Bakočević (Užice, 8. novembar 1928. — Beograd, 13. januar 2007.), društveno-politički radnik, bivši predsednik Skupštine Republike Srbije i Skupštine grada Beograda.

Aleksandar Bakočević
Aleksandar Bakočević


Na dužnosti
1991 – 1993
Prethodnik Milorad Unković
Nasljednik Zoran Lilić

predsednik Skupštine Grada Beograda
Na dužnosti
1986 – 1990
Prethodnik Bogdan Bogdanović
Nasljednik Milorad Unković

Rođen/a (1928-11-08)8. 11. 1928.
Užice, Kraljevina SHS (danas Srbija)
Umro/la 13. 1. 2007. (dob: 78)
Beograd, Srbija
Politička stranka Socijalistička partija Srbije
Ostale političke
afilijacije
Savez komunista Srbije/SKJ (do 1990)
Suprug/a Radmila Bakočević
Alma mater Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu
Vojna služba
Država  SRJ
Čin general major
Komande Generalštab Vojske Jugoslavije
Bitke/ratovi Operacija Saveznička sila

Biografija uredi

Rođen je 8. novembra 1928. godine u Užicu. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom mestu, a Pravni fakultet u Beogradu.

U prvim posleratnim godinama istakao se kao omladinski partijski rukovodilac, posebno se angažujući na polju kulture, čemu je i kasnije posvetio veliki deo svoje aktivnosti. Bio je predsednik Omladinskog kulturno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“, sekretar Kulturno-prosvetne zajednice SR Srbije i upravnik Savremenog pozorišta na Terazijama.

Početkom sedamdesetih godina bio je potpredsednik Izvršnog veća Socijalističke Republike Srbije, zadužen za kulturu i obrazovanje. Vršeći ovu funkciju, posebno se zalagao za oživljavanje srpske kulturne i duhovne tradicije.

Bio direktor Novinske agencije „TANJUG“ od 1980. do 1983. godine, a zatim i „Politike“. Od 1986. do 1990. godine bio je predsednik Skupštine grada Beograda, kada je prestonica dobila savremeniji izgled (rekonstruisana je i Knez Mihailova ulica i obnovljeno Narodno pozorište).

Od juna 1991. do januara 1993. godine bio je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, posle čega se povukao sa državnih funkcija. Bio je predsednik Olimpijskog komiteta i u tom svojstvu je predvodio jugoslovensku delegaciju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine.

Za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije bio je angažovan u Generalštabu Vojske Jugoslavije i unapredjen u čin general-majora.

Autor je većeg broja radova iz oblasti političkog sistema i kulture. Bio je član Saveza komunista Srbije i Jugoslavije, a potom Socijalističke partije Srbije.

Umro je 13. januara 2007. godine u Beogradu. Bio je oženjen poznatom operskom pevačicom Radmilom Bakočević.

prethodnik
Bogdan Bogdanović
gradonačelnik Beograda
1986. - 1990.
sledbenik
Milorad Unković