Albina Mali – Hočevar (Vinica, kod Črnomlja, 12. septembar 1925. – 24. januar 2001), učesnica Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SR Slovenije i narodni heroj Jugoslavije.

Albina Mali – Hočevar
Albina Mali-Hočevar
Datum rođenja12. septembar 1925.
Mesto rođenjaVinica, kod Črnomlja
 Kraljevina SHS
Datum smrti24. 1. 2001. (75 godina)
Mesto smrti Slovenija
Profesijadruštveno-politički radnik
Članica KPJ od1944.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
SlužbaNOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od13. septembra 1952.
Odlikovanja
Orden narodnog heroja
Orden narodnog heroja
Orden partizanske zvezde
Orden partizanske zvezde
Partizanska spomenica 1941.
Partizanska spomenica 1941.

Biografija uredi

Rođena je 12. septembra 1925. godine u Vinici kod Črnomlja, u radničkoj porodici. U porodici je bilo osmero dece, otac joj je bio opančar, a majka radnica. Kad je krenula u školu, živeli su u Črnomlju. Kad je pohađala treći razred osnovne škole, otac joj se razboleo, pa su se preselili u Jurku Vas, gde joj je otac umro 1934. godine. od tada je i Albina počela da radi kako bi prehranila mnogobrojnu porodicu. Isprva je radila u Vrhu pri Šmihelu, a nakon toga se posle dve godine preselila na Brezovo Rebro, odakle je išla u školu u Ajdovec. Tu je živela kod porodice i konačno završila školu, kada je otprilike počeo i rat u Jugoslaviji 1941. godine.

Albina se uključila u Narodnooslobodilački pokret u leto 1941. godine. Partijski aktivist Herman Heningman iz Dolenjskih Toplica poveravao joj je zadatke. Održavala je vezu između Novog Mesta i Brezovog Rebra, gde je bio položaj aktivista i partizanski logor. Decembra 1941. napustila je Brezovo Rebro i po Heningmanovom uputstvu zaposlila se u Novom Mestu. U gostionici u kojoj je radila organizovala je punkt za vezu i, tokom tri meseca boravka u Novom Mestu, rasturala letke i održavala veze s kuririma koji su dolazili u grad.

Posle tri meseca u Novom Mestu, preselila se u Češču Vas kod majke. Tu je bio punkt za vezu koju je Albina održavala između Novog Mesta, Češče Vasi, Brezovog rebra i Prečne. Juna 1942, bila je izdana, pa se tada prebacila na Vrezovo Rebro u Joštvu zaštitnu četu Zapadnodolenjskog partizanskog odreda. U tom je trenutku trajala italijanska ofanziva na oslobođenu partizansku teritoriju, pa se partizanska jedinica razdelila na više manjih grupa. Nakon završetka ofanzive, grupe su se našle kod Podstenica i ponovno ujedinile u odred. Albina je u Podstenicama avgusta 1942. godine bila primljena za članicu Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Decembra 1942. u DolenjskaDolenjskoj je postala borac Treće čete Trećeg bataljona Prve slovenačke brigade „Tone Tomšič“. U brigadi je bila bolničarka, neko vreme u četi, a zatim u bataljonu, gde je bila i bataljonski sekretar SKOJ-a.

Učestvovala je u borbama 11. decembra 1942. u Ajdovcu i na Polici, 26. decembra 1942. kod Mirne i dva dana kasnije kod Trebinca, 3. januara 1943. u prostoru Zagorica-Čatež, 13. januara u Šentvidu kod Stične, 17. januara na Polici i ostalo. Septembra 1942, bila je u Suvoj Krajini prvi puta ranjena, zatim 21. januara 1943. u borbi kod Zagorice, gde je brigada napala belogardističko uporište. Dana 4. marta 1943. učestvovala je u bici kod Metlike, gde se brinula o ranjenicima. Brigu o ranjenciima vodila je i tokom borbi kod Ambrusa 18. marta i u borbama kod Danama 25. marta 1943. godine. Treći put bila je ranjena 15. septembra 1943. na Velikom Osolniku, tokom borbi za Turjak, kada je u njenoj blizini eksplodirala mina. Oporavljala se u partizanskoj bolnici u Jelendolu, Kočevski rog, zatim u Črmošnjicama i odatle evakuisana na Žumberak. Godine 1944. postala je članica Komunističke partije Jugoslavije.

Iz Žumberka je krajem 1944. otišla na područje Bele Krajine, gde je učestvovala u borbama koje je vodio Belokranjski partizanski odred. Zatim je otišla u partijsku školu na Kočevskom rogu, gde je bila od maja do jula 1944. godine. Kad je završila kurs u partijskoj školi, odletela je kao bolničarka s transportom ranjenika u Bari, Gravinu, zatim u Barletu, a novembra 1944. godine u Split. Nalazila se u Osmom korpusu NOVJ kao bolničarka, a 14. januara 1945. premeštena je u dečiji dom u Novigrad. Na kraju rata bila je stacionirana u Zadru i zatim u Trstu.

U prvim posleratnim godinama najpre je živela u Novom Mestu, a zatim na Pagu, u Poreču, Kobaridu, Ilirskoj Bistrici, a decembra 1955. godine nastanila se u Mariboru. U Ljubljani je bila partijski sekretar na terenu Poljane, u Krškom i Mariboru članica Komiteta SK Slovenije i ostalo.

Umrla je 24. januara 2001. godine.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovana je 13. septembra 1953. godine.

Literatura uredi