Albert Namatjira

Albert Namatjira, rođen kao Elea Namatjira (Hermannsburg, 28. srpnja 1902. - Alice Springs, 8. kolovoza 1959.) je bio aboridžinski slikar iz Australije. Namatjira je bio jedan od najznačajnijih aboridžinskih umjetnika svog doba te se smatra pionirom suvremene aboridžinske umjetnosti.

Albert Namatjira
aboridžinska umjetnost
Biografske informacije
Rođenje28. srpnja 1902.
Australija Hermannsburg, NT, Australija
Smrt8. kolovoza 1959.
Australija Alice Springs, NT, Australija
Opus
Poljeslikarstvo

Njegovi akvareli prikazivali su pustinjske pejsaže australskog outbacka, a bili su rađeni prema estetičkim principima Hermansburške škole aboridžinske umjetnosti. Preko svojih detaljnih akvarela, Hermansburška škola bila je znatno bliža zapadnjačkim stilovima te je napravila otklon od visokosimboličke, tradicionalne aboridžinske umjetnosti. Za svoj rad je 1953. godine nagrađen Kraljičinom krunidbenom medaljom.

Namatjira je odigrao i značajnu ulogu na polju prava australskih Aboridžina. Bio je prvi Aboridžin iz Sjevernog teritorija koji je bio oslobođen zakonskih ograničenja koja su sve Aboridžine stavljale pod skrbništvo države, a 1957. godine je postao prvi Aboridžin kojemu je dodijeljeno australsko državljanstvo, čime je dobio pravo glasa, pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama i pravo na kupovanje alkohola. Godine 1956., Namatjirin portret što ga je izradio William Dargie postao je prvi portret jednog Aboridžina nagrađen Archibaldovom nagradom, a 1968. godine postao je prvi imenovani Aboridžin koji je komemoriran na poštanskoj markici u Australiji.