Alan Sidney Patrick Rickman (London, 21. veljače 1946. - London, 14. siječnja 2016.), bio je britanski filmski i kazališni glumac.

Alan Rickman
glumac, režiser
Rickman u novembru 2011.
Biografske informacije
Rođenje(1946-02-21)21. 2. 1946.
Acton, London, Engleska, UK
Smrt14. 1. 2016. (dob: 69)
London, Engleska
SupružnikRima Horton (v. 2012 —  his death 2016)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, režiser
Opus
Djelatni period1978–2016
Znamenite uloge

Biografija uredi

Alan Rickman rođen je 1946. u Londonu u radničkoj obitelji. Otac mu je umro jako rano i ostavio njegovu majku da se brine o četvero djece. On kaže da se ona ponovno udala, no da se razvela nakon samo 3 godine. Studirao je na umjetničkom koledžu u Chelseau dok nije dobio stipendiju RADA-e koji je pohađao između 1972. i 1974. U tom periodu dobio je tri znatnije nagrade i od tada je stalan član engleske pozornice.

Nakon studija prelazi u kazalište gdje sudjeluje u par predstava od kojih mu je jedna donijela i nominaciju za Tonya 1987. Rickmanovi televizijski nastupi ostavili su ga u sijećanju kao gospodina Slopea. U filmu Michael Collins surađivao je sa Liamom Neesonom. Njegovi prvi znatniji filmski nastupi su u filmovima Razum i osjećaji i Istinski, ludo, duboko. U Hollywoodskim filmovima uvijek je glumio (glavnog) negativca (Hans Gruber u Umri muški i Šerif od Nottinghama u filmu Robin Hood: Princ lopova). U filmovima Dogma i Zapravo ljubav dokazao se i kao talenat za komediju. Rickman je također znan i po posuđivanju glasova likovima (Marvin u filmu Vodič kroz galaksiju za autostopere i Joe u animiranom filmu Upomoć! Ja sam riba!).

Ipak svjetsku slavu Alanu Rickmanu donio je serijal filmova u mladom čarobnjaku Harryu Potteru. U serijalu od već 5 snimljenih filmova, Rickman igra ulogu jednog od najomraženijih profesora u knjizi - Severusa Snapea. Tu ulogu tumačio je u svih 5 dosada snimljnih filmova.

Od njegovih novijih filmskih uradaka treba nabrojati Harry Potter i red feniksa, Parfem: Priča o ubojici i Snježna pita. Važno je spomenuti da je Rickman igrao i neke slavne osobe kao što su Marko Antonije, Grigorij Rasputin i Éamon de Valera, a sujelovao je i u par mjuzikla.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi