Alaksandu je bio kralj Wiluse koji je sklopio sporazum s hetitskim kraljem Muwatallijem II (1295-1272. pne.) cca. 1280. pne.. Ovaj ugovor implicira da je Alaksandu prethodno osigurao sporazum s Muwatallijevim ocem Mursilijem II (1322-1295. pne.).

Alaksandu je bio nasljednik vladara po imenu Kukkunni, iako se ne zna da li i neposredni nasljednik. Muwatalli spominje prijateljstvo Kukkunnija s njegovim djedom Suppiluliumom I, kao i dugi period prijateljstva Hetita i Wiluse koji je započeo prilikom vladavine Tuthaliye I.

Muwatalli u svom pismu umanjuje značaj kraljevskog porijekla, sugerirajući da Alaksandu nije redovnim putem stekao prijestolje, odnosno da Alaksandu ne mora biti u krvnom srodstvu s Kukkunnijem. To neki tumače kao indiciju da je mogao biti grčki vladar po imenu Aleksandar, odnosno nekako povezan s Homerovim Alexandrosom od Iliona, bolje poznatim po imenu Paris Trojanski. U Ilijadi, Paris je bio jedan od sinova Prijama, kojeg neki povezuju s Piyama-Raduom, buntovničkim vladarom Wiluse iz ranijih hetitskih tekstova.

Jedan od trojice bogova koji jamči za uvjete ugovora na strani Alaksandua je Apaliunas, koga mnogi povezuju s Apolonom. Taj je bog u Ilijadi prikazana kao najveći saveznik Trojanaca, odnosno božanstvo koje je Parisu pomoglo ubiti neranjivog Ahileja.

V. također uredi

Vanjske veze uredi