Akrobatika je izvedba neuobičajenih pothvata u održavanju ravnoteže, spretnosti i motoričkoj koordinaciji. Dio je mnogih izvedbenih umjetnosti, te mnogih sportova. Akrobatika se najčešće povezuje s aktivnostima koje su prožete gimnastičkim elementima poput akrobatskog plesa, cirkusa i gimnastike, ali u nju spadaju i mnoge druge aktivnosti, te recimo balet i ronjenje mogu sadržavati akrobatske dijelove. Iako je najčešće povezana s fizičkom izvedbom jedne ili više osoba, akrobatika može označavati i drugačije izvedbe, poput zračne akrobatike.

Historija uredi

 
Akrobati u pariškom predgrađu, uslikao Viktor Vasnetsov (1877.)
 
Ženski akrobat do lončareva stola. Detalj s starogrčke crveno-crne hidrije iz Kampanije, oko 340.-330. pne.

U Kini je akrobatika bila dio kulture od vremena vladavine Zapadne Dinastije Han, prije više od 2.500 godina. Akrobatika je tada bila dio seoskih festivala nakon žetve.[1] tijekom Dinastije Tang akrobatika je imala jednak razvoj kao i u Europi tijekom Srednjeg vijeka , te se razvila u izvedbe po dvorovima od 7. do 10. stoljeća.[2] Akrobatika je do danas ostala važan sastavni dio kineske umjetnosti.

Akrobatske tradicije postoje i u mnogim Zapadnim kulturama. Minoanska umjetnost iz oko 2000. godine pne. sadrži opise akrobatskih podviga na leđima bikova, što je vjerojatno bio religijski ritual. Plemićki dvorovi srednjovjekovne Europe su često u svojim zabavma imali i akrobatske izvedbe uz pjesme, žongliranje i druge aktivnosti.

Iako se naziv akrobatika prvotno odnosio na hod po užetu, u 19. stoljeću se naziv proširio i na druge izvedbe u cirkusu. Tijekom kasnog 19. stoljeća razne akrobatske i gimnastičke vještine se razvijaju u natjecateljske sportove u Europi.

Akrobatika je čest motiv drugim granama umjetnosti. Pimjer toga je Akrobati u Cirkusu Fernando (Francisca i Angelina Wartenberg) koju je naslikao Impresionist Pierre-Auguste Renoir, a koja prikazuje dvije sestre akrobatkinje iz Njemačke.

Obrazovanje uredi

Tradicionalno se akrobatske vještine prenose s koljena na koljeno unutar jedne obitelji i to je i sada tako u obiteljskim cirkuskim grupama, iako je većina akrobata danas školovana u većim školama jer danas sve više profesionalnih izvođača radi u cirkusima. Škole koje se bave obučavanjem učenika akrobatskih vještina osiguravaju stalan dotok novi akrobata. Neke od tih škola su nezavisne, dok neke imaju podršku pojedinih cirkusa i surađuju s njima.

Aktivnosti uredi

Reference uredi

  1. „redpanda2000”. Arhivirano iz originala na datum 2018-01-14. Pristupljeno 2010-07-06. 
  2. Pasadena.edu

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Acrobatics
 Potražite izraz akrobatika u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.