Akademija Donglin

Akademija Donglin (kineski: 東林書院pinyin: Dōnglín Shūyuàn; doslovno "Akademija Istočnog gaja", Wade-Giles Tung-lin), također poznata kao Akademija Guishan (龜山書院 Guīshān Shūyuàn) je škola u današnjem gradu Wuxi u Kini. Osnovana je godine 1111. za vrijeme vladavine dinastije Sjeverni Song (北宋), i bila je poznata po tome što je u njoj predavao znameniti neokonfucijanski učenjak Yang Shi. Ime "Donglin" je dobila po znamenitom hramu Donglin u podnožju planine Lu (Lushan) gdje se Yang Shi školovao prije osnivanja škole. Yang Shi je u svojoj školi, koju je nazvao Akademija Donglin, poučavao sljedećih 18 godina.

Memorijalni luk Akademije Donglin u Wuxiju

Akademija je obnovljena godine 1604. za vrijeme ere Wanli od strane Gu Xianchenga (顧憲成 Gù Xiànchéng, (1550–1612), velikog sekretara dinastije Ming, kao i učenjaka Gao Panlonga (高攀龍 Gāo Pānlóng, 1562–1626), Qian Yibena(钱一本) i Yu Kongjiana(余孔兼); u tome su im pomogli lokalni plemići i službenici na čelu s guvernerom Changzhoua po imenu Ouyang Dongfeng(欧阳东风) i guvernerom okruga Wuxi po imenu Linzai(林宰). Po akademiji je ime dobio Donglinški pokret.

Godine 1626. Akademija je uništena, pri čemu je ostao samo kameni luk. Današnju Akademiju su obnovili mandžurski carevi dinastije Qing - Yongzheng i Qianlong - u nastojanju da osvoje podršku Han učenjaka iz oblasti Wuxi.[1]

Reference uredi

  1. 老虎 (19. 2. 2011.). „东林书院为清流” (zh). Arhivirano iz originala na datum 2013-09-15. Pristupljeno 15. III 2012.