Airgetmar, sin Sirlámov, bio je, prema irskim srednjovjekovnim legendama i tradiciji, veliki kralj Irske. Lebor Gabála Érenn[1] navodi kako je za vrijeme vladavine Ailill Finna u borbi ubio Fíachu Tolgracha, ali su ga potom Ailillov sin Eochu, Lugaidov sin Eochu Fíadmuine i ljudi iz Munstera prognali preko mora. U Irsku se vratio nakon sedam godina i uz pomoć Dui Ladracha ubio Aililla. Eochu je postao kralj, ali su ga ubrzo Airgetmar i Dui ubili, te je Airgetmar preuzeo vlast.

Geoffrey Keating[2] navodi drukčiju verziju Airgetmarovog dolaska na prijestolje. Prema njoj se Eochu odupro Airgetmaru, sklopio savez sa Duijem i vladao sedam godina, ali ga je Dui mučki ubio na sastanku i omogućio Airgetmaru da preuzme vlast.

Vladao je trideset godina (prema Lebor Gabáli i Annals of the Four Masters),[3] ili dvadeset tri ili trideset osam godina (prema Keatingu), nakon čega su ga ubili Dui i Eochuov sin Lugaid Laigdech. Dui, koji je sudjelovao u ubistvima četvorice velikih kraljeva, preuzeo je prijestolje.

Lebor Gabála navodi kako je vladao u doba Artakserksa III od Perzije (358-338. pne.). Kronologija Keatingove Foras Feasa ar Éirinn mu vladavinu datira u period 570-547. pne., a Annals of the Four Masters u 778-748. pne.

Prethodi:
Eochu mac Ailella
veliki kralj Irske
LGE 4. vijek pne.
FFE 570-547. pne.
AFM 778-748. pne.
Slijedi:
Dui Ladrach

Reference uredi

  1. R. A. Stewart Macalister (ed. & trans.), Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland Part V, Irish Texts Society, 1956, p. 259-261
  2. Geoffrey Keating, Foras Feasa ar Éirinn 1.27
  3. Annals of the Four Masters M4422-4452