Za ostale upotrebe, v. Ainu jezik (razvrstavanje).

Ainu jezik je jezik starosedilaca Japana, tj. naroda Ainu. Jezik je na pragu izumiranja. Godine 1991. je bilo poznato 15 govornika.

ainu jezik
アイヌ イタAynu itak
Izgovor /ainu itak/
Države  Japan
 Rusija
Broj govornika nema, 15 govornika u Japanu je bilo poznato 1991.[1]
Porodica jezički izolat
  • ainu jezik
Jezički kodovi
ISO 639-1 nema
ISO 639-2 ain
ISO 639-3 ain

Ainu jezik ima vrlo malo glasova, a u pisanju koristi japanski slogovnu katakanu, uz neke dodatke, pošto Ainu jezik ima slobodne suglasnike, za razliku od japanskog, kod kojeg je svaki suglasnik vezan za samoglasnik.

Takođe se u pisanju koristi i latinica, nedavno konstruisana. Standard još nije definisan, ali pretpostavlja se da će biti standarizovana oba pisma. Ainu rečnik nije mnogo bogat, ali je vrlo interesantan, jer se iz njega može primetiti da se radi o jedinstvenom jeziku koji nema srodnika i kojem se poreklo uopšte ne zna. Gramatika ovog jezika je u mnogo čemu slična japanskoj gramatici. Mada je japanski jezik takođe nepoznatog porekla, ne može se reći da je ainu jezik uprkos mešanju naroda ostavio uticaja na japanski. U zadnje vreme se sprovodi akcija očuvanja ovog jezika. Mnogi koji se bore za njegovo očuvanje su zapravo Japanci kojima je neko od predaka bio pripadnik ovog naroda, pa se i oni tako smatraju.

Glasovi uredi

16: p t k tS s m n h i E a u O j w r[[2]

Reference uredi

  1. SIL Ethnologue, 15th edition (2005)
  2. Ainu

Vanjske veze uredi