Aimoin (Villefranche-de-Longchat; cca. 960 - cca. 1010), također i poznat kao Aimoin od Fleuryja (francuski: Aimoin de Fleury) bio je francuski redovnik i srednjovjekovni historičar. Ime je dobio po samostanu Fleury gdje je proveo najveći dio života.

Najpoznatije djelo mu je Historia Francorum ili Libri v de Gestis Francorum, u kojoj opisuje historiju Franaka od najranijeg doba do 653. godine; ono su nastavili pisati kasniji pisci i prepisivači sve do sredine 12. vijeka. U srednjem vijeku je bilo izuzetno popularno štivo i historijski izvor, ali su mu moderni historičari osporili vrijednost.

Poznat je i kao autor Vita Abbonis, abbatis Floriacensis, odnosno posljednje u seriji biografija opata Fleuryja, posvećene Abboz. Također je napisao i drugu i treću knjigu Miracula sancti Benedicti.

Aimoina, valja razlikovati od Aimoina, istoimenog redovnika iz Saint-Germain-des-Pres,a koji je napisao tekst De miraculis sancti Germani i fragment De Normanorum gestis circa Parisiacam urbem et de divine in eos ultione tempore Caroli calvi.

Vanjske veze uredi