Afera Profjumo (engleski: Profumo Affair) je politički skandal 1963. u Velikoj Britaniji, koji je imenovan po bivšem britanskom ministru odbrane Džonu Profjumu.

Afera je nastala nakon što je Profjumo imao kratak ljubavni odnos sa striptizetom Kristinom Kiler, a posle toga je lagao kad su ga ispitivali u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva. Skandal je prisilio Profjuma da podnese ostavku, a vlada Harolda Makmilana je izgubila ugled. Nekoliko meseci nakon skandala i sam Makmilan je dao ostavku. Skandal je izazvao pad vlade.

Profjumov odnos sa Kristinom Kiler uredi

Početkom 1960-ih Profjumo je bio britanski ministar odbrane, što je bila veoma visoka pozicija u konzervativnoj vladi Harolda Makmilana. Bio je oženjen glumicom Valeri Hobson. Profjumo je sreo striptizetu Kristinu Kiler na jednoj žurci u Klivdenu na imanju lorda Astora. Mnogo godina kasnije tvrdio je svom sinu da ju je sreo mnogo ranije u jednom noćnom klubu i da je možda popio piće sa njom. Klivdensku žurku je organizovao osteopat Stiven Vord. Prisutna je bila i Profjumova žena. Započeo je sa Kristinom Kiler ljubavnu vezu, koja je potrajala samo nekoliko sedmica. Glasine o toj ljubavnoj vezi izbile su 1962. u javnost. Osim toga u javnost su dospele i informacije da je Kilerova imala vezu i sa sovjetskim vojnim atašeom Jevgenijem Ivanovim. To je bilo doba Hladnog rata, a Profjumo je bio ministar odbrane. Zbog svega toga smatralo se da to može potencijalno ugrožavati nacionalnu bezbednost. U to vreme u Britaniji su se često otkrivali strani agenti, a Kubanska raketna kriza je bila u punom zamahu. Afera je brzo postala javni skandal.

Priznanje i ostavke uredi

U martu 1963. Profjumo je u Domu komuna rekao da nije bilo ničega neprimerenoga u njegovom odnosu sa Kilerovom. Novine su nastavile dalje sa pisanjem o celom slučaju, pa je položaj vlade bio jako težak. U junu 1963. Profjumo je priznao da je lagao i da njihov odnos jest bio nepriličan. Podnio je ostavku 5. juna. Lord Daning je 25. septembra o svemu izdao vladin izveštaj, a mesec dana nakon toga predsednik vlade Harold Makmilan je dao ostavku.

Stiven Vord je osuđen zbog toga jer živeo od nemoralne zarade na prostituciji, pa je u avgustu izvršio samoubistvo. Kristina Kiler je osuđena na devet meseci za pojedina krivokletstva, koja nisu imala veze sa ovim slučajem. Profjumo je umro 9. marta 2006.

U popularnoj kulturi uredi

Kao jedan od najvećih skandala u Velikoj Britaniji 1960-ih, afera Profumo je poslužila kao podloga za brojne reference u popularnoj kulturi, odnosno pjesmama, stripovima, romanima, filmovima i TV-serijama. Još 1963. su događaji poslužili kao podloga danskom eksploatacijskom filmu The Christine Keeler Story, a 1989. je u Britaniji snimljen daleko poznatiji film Scandal u režiji Michaela Catona Jonesa, gdje je Profumoa glumio Ian McKellen, a Christine Keller Joanne Whaley.

Reference uredi

Vanjske veze uredi