Abraha (također navođen i kao Abreha) (? - iza 553[1]; vl. 525— iza 553[2]) također poznat kao 'Abraha al-Ashram (na arapskom أبرهة الأشرم) ili Abraha b. as-Saba'h, bio je aksumski kršćanski potkralj južne Arabije a kasnije i samozvani Kralje Sabe (današnji Jemen).[3][4]

Abraha je bio komandant vojske aksumskog kralja Kaleba, a kasnije i aksumski kršćanski potkralj južne Arabije.

Prema Prokopiju je u ranom periodu života bio rob rimskog (bizantskog) trgovca u Adulisu, dok kasniji perzijski historičar al-Tabari navodi da je bio u rodu sa aksumskom kraljevskom porodicom.[3].

U svakom slučaju, Abraha je bio komandant ili jedan od komandanata koje je kralj Kaleb oko 523. poslao u Arabiju kako bi uništio himjarskog kralja Du Nuvasa, preobraćenika na judaizam koji je progonio i masovno ubijao arabijske kršćane. Abraha, koji je sa sobom imao 100.000 vojnika i stotine bojnih slonova, uspio je poraziti Du Nuvasa, koji je potom izvršio samoubistvo. Abraha je potom uspostavio sjedište u današnjoj Sana'i. Između 525. i 530. se Abraha pobunio protiv Kaleba i prestao mu plaćati danak; neki od izvora navode da mu se pridružio veliki broj kraljevih vojnika, privučen mogućnošću trajnog naseljavanja u tadašnjem Jemenu, koji je bio izuzetno bogata zemlja. Kaleb ga je bez uspjeha pokušao poraziti, pri čemu je poginuo njegov general Arijat. Na kraju nije imao izbora nego da ga prizna kao potkralja; zauzvrat ga je Abraha formalno priznao kao sizerena.

Abrahinu vladavinu od nekoliko decenija je karakteriziralo nastojanje da, kao gorljivi kršćanin, učvrsti svoju vjeru na području današnjeg Jemena. U tu je svrhu sagradio veliku crkvu u Sana'i, a potom i obnovio veliku Maripsku branu. Također je bio poznat i po velikom pohodu na Kurejše i njihov grad Meku, odnosno pokušaj uništenja Kabe koji se po islamskoj tradiciji zbio u tzv. Godini slona ili 570.

Nakon njegove smrti su ga naslijedili sinovi Yaksum i Masruq, ali je Jemen ubrzo nakon toga pao pod perzijsku vlast (oko 575).

Reference uredi

  1. Stuart Munro-Hay, "Abraha" in Siegbert von Uhlig, ed., Encyclopaedia Aethiopica: A-C (Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2003)
  2. S. C. Munro-Hay, Aksum: An African Civilization of Late Antiquity (Edinburgh: University Press, 1991), p.87
  3. 3,0 3,1 "Abraha." Arhivirano 2016-01-13 na Wayback Machine-u Dictionary of African Christian Biographies. 2007. (last accessed 11 Apr. 2007)
  4. „Walter W. Müller, "Outline of the History of Ancient Southern Arabia," in Werner Daum (ed.), Yemen: 3000 Years of Art and Civilisation in Arabia Felix. 1987.”. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-10. Pristupljeno 2011-07-24. 

Literatura uredi