A Midsummer Night's Dream (film, 1935)

A Midsummer Night's Dream (sh. San ljetne noći) je američki crno-bijela fantastična filmska komedija snimljena 1935. u režiji Williama Dieterlea. Predstavlja adaptaciju istoimenog kazališnog komada Williama Shakespearea. Radnja je smještena u antičku Atenu i prikazuje ljubavne peripetije nekoliko mladih atenskih plemića istovremeno s pripremama grupe glumaca da postave režiju, kao i to kako se s obje grupe poigravaju vile i vilenjaci u lokalnoj šumi.

A Midsummer Night's Dream
Victor Jory kao vilinski kralj Oberon u jednoj sceni filma
Režija
ProducentHenry Blanke
Scenario
PredložakA Midsummer Night's Dream; autor:
William Shakespeare
Uloge
MuzikaFelix Mendelssohn
FotografijaHal Mohr
MontažaRalph Dawson
StudioWarner Bros. Pictures
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
30. 10. 1935 (1935-10-30)
Trajanje133 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet981.000 $[1]
Bruto prihod1,229 mil. $[1]

Film je producirao studio Warner Bros., potaknut velikim uspjehom koji je ugledni njemački režiser Max Reinhardt postigao postavivši svoju verziju na pozornicu teatra Hollywood Bowl u Los Angelesu. Reinhardt, međutim, nije znao dobro engleski, te je za režisera angažiran njegov zemljak William Dieterle. Među glumačkom postavom su se isticale mlade zvijezde Mickey Rooney i Olivia de Havilland, ali i James Cagney, koji se komičnim likom htio "odlijepiti" od imidža "tvrdog momka" nastalog nastupima u gangsterskim filmovima. A Midsummer's Night Dream nije postigao veliki komercijalni uspjeh, a i kritike su bile mlake. Međutim, uspio je osvojiti dva Oscara, a jedan od njih - Oscar za najbolju fotografiju koji je osvojio Hal Mohr je jedini osvojen bez službene nominacije, odnosno nadopisanim glasovima članova losanđelske Akademije.

Uloge uredi

Atenski dvor

Glumci

Vile

Napomene:
Mnogi do glumaca nikada nisu glumili u Shakespeareovim dramama, niti će to učiniti kasnije, posebno Cagney i Brown, koji su svejedno bili hvaljeni zbog svog nastupa. Većina kritičara se slaže kako Dick Powell nije trebao biti angažiran za ulogu Lizandra,[2] a i sam Powell se kasnije složio sa njima.[2]

Olivia de Havilland je igrala ulogu Hermije u originalnoj produkciji Maxa Reinhardta u HollywoodBowlu.[3] Iako su većinu kazališne ekipe uglavnom zamijenili ugovorni glumci studija Warner Brothers, de Havilland i Mickey Rooney su zadržali svoje originalne uloge.

Avangardni sineast Kenneth Anger je kasnije u svojoj kontroverznoj knjizi Hollywood Babylon II tvrdio da je kao dijete tumačio ulogu princa u ovom filmu,[3] ali je ulogu zapravo tumačila dječja zvijezda Sheila Brown.[4]

Izvori uredi

Vanjske veze uredi