ALF (TV serija)

ALF je američki televizijski science fiction sitcom koji se originalno emitirao od 1986. do 1990. na programu TV-mreže NBC. Njegov protagonist je bio Gordon Shumway ili Alf (skraćenica od "Alien Life Form" ili "vanzemaljski oblik života"), vanzemaljac sa planeta Melmac, koji se sa svojim brodom srušio na imanje prosječne američke porodice Tanner, koja ga je usvojila.

ALF
Uvodni kadar
Žanrkomedija
FormatScience fiction sitkom
KreatorPaul Fusco[1]
NastupajuPaul Fusco
Max Wright
Anne Schedeen
Andrea Elson
Benji Gregory
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona4
Broj epizoda102 (Lista epizoda)
Produkcija
Producent(i)Tom Patchett
Paul Fusco
Postavke kamereviše kamera
Trajanje23–24 min.
Emitiranje
Originalni kanalNBC[2]
Originalno prikazivanje22. 9. 1986 (1986-09-22) – 24. 3. 1990 (1990-03-24)

Gordon je visok oko 95 centimetara, a glavno jelo su mu mačke. Ima neizmjeran smisao za humor i voli puno jesti. Serija je bila jako popularana svugdje u svijetu, a ALF je označen kao najpoznatiji izvanzemaljac u serijama. Nekoliko puta je lik bio gost u Tonight Show. I danas serija proživljava reprize u mnogim državama.

Produkcija uredi

Glavni producenti Paul Fusco i Tom Patchett nisu htjeli otkrivati nikome kako Alf funkcionira. To je bilo zato, jer je cijeli lik bio pokretan od strane lutkara. Sam set je bio stvoren na visokoj platformi sa mnogo vrata u podu, tako da bi lutkari mogli pokretati Alfa. Ono što je najviše frustriralo sve je, da su neke scene morale biti snimane u roku od nekoliko zato jer producenti nisu htjeli da se vide lutkari koji pokreću Alfa. Nekoliko puta, primjerice na glavnoj sceni predstavljanja glumaca je u kostim Alfa bio obučen patuljak Michu Mezsapos.

Zanimljivosti uredi

Alfov glas davao je producent Paul Fusco. Njega se može vidjeti u epizodi u 4 sezoni, kada vodi emisiju Crime Stoppers.

Reference uredi

  1. O'Connor, John J. (22. 9. 1986). „TV reviews; "Together we stand" and "ALF"”. New York Times. Pristupljeno 10. 8. 2010. 
  2. Weinstein, Steve (23. 12. 1987). „How a Wisecracking Puppet Toddled Into the Hearts of Viewers”. The Los Angeles Times. Pristupljeno 26. 8. 2010.