Aš Šir (arapski: الشحر, engleski: Ash Shihr) ili Ash Shahir (Al-Shihr, Sihiri) je drevni lučki grad na jugu Jemena, udaljen oko 60 km istočno od glavnog pokrajinskog grada Mukale, u Muhafazi Hadramaut, s karakterističnim kućama ravnih krovova od nepečene gline obojenih vapnom.

Aš Šir
حبان‎
Poštanska marka iz 1942. Sultanata Kuvaiti (na njoj je sultan Saleh i gradska vrata Aš Šihra
Poštanska marka iz 1942. Sultanata Kuvaiti (na njoj je sultan Saleh i gradska vrata Aš Šihra
Poštanska marka iz 1942. Sultanata Kuvaiti (na njoj je sultan Saleh i gradska vrata Aš Šihra
Koordinate: 14°45′N 49°36′E / 14.750°N 49.600°E / 14.750; 49.600
Država  Jemen
Stanovništvo
 - Grad 68.311 [1]
Karta
Aš Šir na mapi Jemena
Aš Šir
Aš Šir

Geografija uredi

Aš Šir leži na uskoj pješčanoj ravnici uz obalu Indijskog oceana na dijelu gdje je jedan dio Vadi Hadramauta probio vulkanske planine na svom putu do mora. Grad je zbog toga važna cestovna raskrsnica, iz njega vodi cesta za gradove u unutrašnjosti Hadramauta; Tarim (176 km ) i Sajun, i obalna magistrala koja povezuje Mukalu - Kišn- Al-Ghaidu s Omanom.

Pored Šira nalaze se velike pješčane plaže; Ras Šarma i Dobah, koje su najveće prirodno stanište u cijeloj regiji kornjača (Chelonia mydas) koje tu odlažu svoja jaja u vrućem pijesku.[2]

Historija uredi

Prvi zapisi o Al-Širu sežu do predislamskog doba iz rukopisa kasnijeg kroničara Muhameda Habiba, po njemu grad je pripadao plemenu Mahra i bio važan trgovački centar i prijestolnica njihova sultana. Krajem 13. vijeka grad više nije pripadao plemenu Mahra već plemenskoj dinastiji Kuvaiti jednom od ogranaka velikog plemenskog klana Jafa.

Sikiri, kako se u prošlosti zvao grad, bio je jedan od prvih jemenskih gradova u kojem su boravili Evropljani nakon starog vijeka. U septembru 1614. godine holandski moreplovac Van den Broecke osnovao je malu trgovačku misiju Holandske Istočno-Indijske kompanije i ostavio u njoj svoja tri pomoćnika i jednog vojnika. Misija se nije pokazala efikasnom, pa je zatvorena u julu 1616. godine.[3]

Sikiri je bio sjedište malog sultanata sve do kraja 19. vijeka, 1881 godine ujedinio se sa susjednim sultanatom Mukala tako su 1902. postali Kuvaiti Sultanat Šir i Mukala. Negdje od tog vremena počela je i stagnacija Šira, jer su Britanci protežirali luku Mukala, koja je izrasla tokom 20. vijeka u veliki grad i regionalno središte.

Privreda uredi

Šir je do nedavno živio kao središte kraja u kojem su se stanovnici bavili ratarstvom i ribarstvom. U novije vrijeme kanadska kompanija iz Calgarya Nexen, izgradila je veliki naftni terminal kapaciteta od 300.000 barela dnevno, koji je otvoren 5. augusta 1993 godine. Iz te luke odvozi se nafta marke Yemen Masila Blend koja se doprema naftovodom iz 138 km udaljenih naftnih polja Masila.[4] Nova luka potakla je i ostalu privrednu aktivnost u gradu pa je on porastao sa 48,600 (1994) na 69,400 stanovnika 2003 godine. Pored grada nalazi se Aerodrom Riyan (Riyan Mukalla Airport) koja je na pol puta do Mukale (IATA : RIY, ICAO: OYRN).

Izvori uredi

Vanjske veze uredi