Za ostale upotrebe, v. 1984 (razvrstavanje).

1984 je naziv za američku televizijsku reklamu kojom je kompanija Aplle Inc. krajem 1983. i početkom 1984. javnosti predstavila svoj novi osobni kompjuter Macintosh. Napravljena je kao kratki igrani film u režiji Ridleya Scotta, inspiriran znamenitim Orwellovim romanom 1984, i s radnjom smještenom u njegov ili njemu nalik sumorni distopijski svijet bliske budućnosti. U njemu siromašnim prolovima preko teleekrana vlastodržac nalik na Velikog brata drži govor u kome slavi "Objedinjenje misli" sve dok mlada atletičarka koju progone policajci ne uspije baciti čekić u ekran i razbiti ga, šokirajući publiku. Na kraju se pojavljuje natpis

1984
RežijaRidley Scott
Scenario
Uloge
FotografijaAdrian Biddle
MontažaPamela Power
StudioFairbanks Films (New York)
DistribucijaApple Inc.
Datum(i) premijere
31. 12. 1983 (1983-12-31) (ograničeno)
22. 1. 1984 (1984-01-22) (Superbowl)
Trajanje1 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet900.000 $
24. januara će Apple predstaviti Macintosh. I vidjet ćete zašto 1984. neće biti kao 1984.

te Appleov logo.

Spot je 1983. stvorila reklamna agencija Chiat\Day, a Riddleyu Scottu je za izradu dano 900.000 US$ što je za tadašnje standarde TV-reklama bio nezamislivo veliki budžet. Appleovi direktori Steve Jobs i John Sculley su njime bili oduševljeni te odlučili premijerno prikazati u pauzama Superbowla - najskupljem reklamnom terminu na američkoj televiziji. Na njihovo veliko iznenađenje, izvršni odbor je bio protiv toga, tek je tek na intervenciju Stevea Wozniaka spot odobren.

Prvo se prikazao krajem 1983. na TV-stanici KWMT u gradu Twin Falls (kako bi ušao u konkurenciju nagrada za prethodnu godinu), a potom na Superbowlu. Doživio je veliki uspjeh, iako je Orwellova zaklada, prijeteći tužbom zbog povrede autorskih prava, osigurala njegovo skidanje s programa na proljeće.

Uspjeh reklame se tumači time da su Scott i Apple uspješno iskoristili to što se 1984. tada učestalo spominjala kao "Orwellova godina", kao i da su njome konkurenciju, odnosno omraženi IBM prikazali kao stari, "potrošeni" i totalitarni establišment, a svoju tvrtku i Macintosh kao svježu, modernu i subverzivnu alternativu.

Reklama je kasnije korištena od strane Applea - godine 2004. za 20. obljetnicu Macintosha kada je kao novi proizvod reklamiran iPod. Njeno snimanje, između ostalog, je prikazano u TV-filmu Pirates of Silicon Valley iz 1999.

Godine 2007. su za vrijeme predsjedničke kampanje pristaše Baracka Obame na YouTube stavili video-spot u kome su riječi i slika Velikog brata zamijenjeni s Obaminom tadašnjom glavnom suparnicom i izbornim favoritom Hillary Clinton.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi