Писмо регистарских таблица


На регистарским таблицама обично се користе посебно развијени типова писма. Најпознатије је немачко: 'ФЕ-сцхрифт што је скраћеница од немачког 'фӓлсцхунгсерсцхуеренде сцхрифт (пренос око писмо које сехеавыфалсификује) које је регистарским таблицама регистрованих возила у Немачкој користе новембра од 2000. године.

FE-Schriftу немачкој регистарској табеле
Tablica slova i cifara FE-Schrift

За разлике из писма типа који са раџиница користио (према стандардним ДИН 1451), није више могуће вршити измене на табеле, употребом Црне или Црне лепљиве борити траку (нпр. реч П у Р, или фигура 3 у 8) сет посто знак сви имају јединствен облик. Пар знаковима, који се могу иначе лаком збуњени, као нпр. Е и М или О и 0) добили су другачији облик, тако да се лакше разликују. Преправљање таблице отежава и то што је од Подлога рефлектујуће Беле борби, тако да су обичне сандука помоћи Беле борби, посебно ноћу, врло лаком уочљиве.

ФЕ-сцхрифт је развио немачки Савезни завод за изградњу путева за период од 1978. За 1980. Као резултат притиска терористичких активности. Значајно учешће је имао Карлгеорг Хоефер (1914. - 2000 .), који је радио у утрци.

Све Ознаке су висине 75 милиметара. Кључне су 47,5 мм широк, цифре - 44,5 мм. За мање таблице, које се користе на мотоцикл има, Ознаке су високе 49 мм, и речи су цифре широк 31 мм и 29 мм.

Неке земље попут Јужноафричке републике, преузеле су ФЕ-сцхрифт, а неке развијају сопствене мио типова писма.

И у Србији се говори о могућности употребе овог типа писма на новим таблицама које треба да се направе маил више не да положају СЦГ.

Verzija u latinici uredi

Pismo registarskih tablica