Државни универзитет у Јарослављу

Latinična verzija

Државни универзитет у Јарослављу
Ярославский государственный университет
Logo univerziteta
Хисторија
Оснивање1803. 1918. стекао универзитетски статус, 1970. поново основан
Генерално
Врстајавни универзитет
Локација
Седиште
  – град
  – покрајина
  – држава

Јарослављ
Јарославска област
Русија Русија
Службене странице
www.uniyar.ac.ru

Државни универзитет у Јарослављу (рус. Ярославский государственный университет имени П. Г. Демидова) је јавни универзитет у руском граду Јарослављу који је осниван и обнављан 1803./1918./1970. године. Универзитет данас похађа око 7 800 студената.

Историја uredi

Приватну школу права из које ће накнадно да израсте данашњи универзитет основао је 1803. године Павел Григоријевич Демидов. 18. јуна исте године руски император Александар I Павлович потписао је едикт сенату о отварању институције високог образовања у Јарослављу. Демидов је у почетку одржавао контакте са имеријалним властима у вези са оснивањем универзитета, идући толико далеко да је и обећавао властита седства за покретање универзитета. Када се такве намере нису и оствариле, власти су донеле одлуку да ће школа по оснивању имати статус универзитета, али носити назив „висока школа наука“ и на основу тога статусом и формално бити испод нивоа Московског државног универзитета и Санктпетербуршког државног универзитета. На самоме почетку уписано је свега 11 студената, али се број убрзо повећао што је омогућило увођење и нових студијских програма. 1819. године у програм су уведени и француски и немачки језик.

Двадесет студената са завршеним средњим школама могли су бесплатно да се образују на овој школи на трошак оснивача, али су и ти студенти морали да буду чланови племства или великих земљопоседника из Јарославске области. Ипак, свако ко је то могао приуштити и имао је средњошколску диплому, могао је студирати у школи о властитом трошку. Укази Александара I Павловича често су истицали да су дипломе стечене у овој школи равне дипломама изданима од стране универзитета. 1804. године и група од пет студената са Универзитета у Москви послана је у Јарослављ како би довршили своје студије. 1805. отворена је и припремна школа која је припремала потенцијалне будуће студенте за пријемне испите због чијега је рада број успешних кандидата порастао.

До средине XIX века школа је дошла у фазу опадања па је тако 1866. године на њој било свега 39 студената, један редовни и четири ванредна професора на замени. Ову је ситуацију затекао министар образовања Дмитриј Толстој и иницирао је реформу институције у смеру специјализације за преседанско право.

Вањске везе uredi