Žablji kraci /žablji krakovi, bataci, batkovi, baci/ gastronomski je specijalitet koji se na različite načine priprema od žabljih krakova. Neke od najpoznatijih lokacija u Hrvatskoj po tom specijalitetu su Baranja, Lokve i Trilj.

Žablji kraci

Žablji kraci na ražnju

Porijeklo
Detalji
Temperatura jela toplo
Glavni sastojci žabe
Žablji kraci

Vrste uredi

Na internetu se, u raznim krajevima, spominju: "žablji bataci s paradajzom", "žablji bataci u tijestu", "kuhani žablji bataci", "poh(ov)ani žablji bataci" (na bečki način), "prženi žablji bataci s bijelim lukom", "žablji kraci s finim začinima", "žablji kraci s pršutom", "žablji kraci u bijelom vinu", "žablji kraci u vinu i pršutu", "žablji kraci na žaru"...

U Baranji uredi

Žablje krake moguće je konzumirati i u nekim baranjskim restoranima. Karanačka "Baranjska kuća" priprema nekoliko vrsta žabljih krakova: panirane, orly, pržene ili na kratkom saftu (perkelt od žabljih krakova). Moguće ih je pojesti i u kopačevskom restoranu "Zelena žaba" te u vardaračkoj "Citadeli". Nekada su bili i na jelovniku čuvenog biljskog restorana "Baranjske noći" (koji više ne postoji) pod imenom žablji bataci.

Izvori uredi