The Smurfs (televizijska serija)

(Preusmjereno sa stranice Štrumpfovi (TV serija))

Štrumpfovi (fr. les Schtroumpfs, eng. the Smurfs) su izmišljena mala bića plave boje, koja žive u kućama od gljiva po imenu gigagljive negdje u nekoj šumi u Europi. Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo. Glavni neprijatelj Štrumpfova je Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom. Vođa plavih stvorenja Papa Štrumpf inače čarobnjak, dok jedini ženski lik među Štrumpfovima je plavuša Štrumpfeta. Štrumpfovi su se prvi put pojavili kao strip i kasnije kao crtani film, u obliku serije, jednog dugometražnog animiranog filma i jednog igranog filma 2011. Napravljene su i dvije igrice Štrumpfovi, Štrumpfovi 2 i mnogobrojne igrice na internetu.

The Smurfs
Formatanimirana serija
KreatorPeyo
Zemlja porijeklaSAD
Jezik/ciengleski
Broj epizoda256
Produkcija
Trajanje20-ak minuta
Emitiranje
Originalni kanalNBC

Likovi uredi

Veliki Štrumpf

Veliki Štrumpf je vođa Štrumpfova i čarobnjak. On ima svoju labaratoriju. Ima 542 godine (546 u filmu) i treći je po redu najstariji štrumpf. Voli se brinuti o Štrumpfiću i uvek sve dovodi u red.

Štrumpfeta

Štrumpfeta je jedini ženski Štrumpf. Nju je napravio Gargamel i bila je zla u početku, ali Veliki štrumpf je od nje napravio pravu dobricu i lepoticu. Zaljubljena je u Grubera, voli cveće i Štrumpfića.

Kefalo

Kefalo je jako pametan štrumpf koji uvek upada u nevolje. Voli se družiti sa Trapavkom. Uvek iznervira druge štrumpfove.

Mazalo

Mazaloje slikar-štrumpf sa francuskim naglaskom. On sve naziva svojim Remek delom.

Čekićar

Čekićar je majstor-štrumpf. On sve popravlja i stalno izmišlja nove izume, najradije igračke za štrumpfića.

Šaljivko

Šaljivko je štrumpf koji obožava da zbija šale. Uvek nekom pokloni kutiju koju kad ostali otvore eksplodira.

Trapavko

Trapavko je vrlo glup, smotan ali i prijateljski nastrojen. Najrađe se druži sa Kefalom. Hobi mu je skupljanje kamenja.

Mrgud

Mrgud je cinična prznica među Štrumpfovima. Kad neko nešto kaže, on odgovori da to mrzi. Uprkos tome voli bebe štrumpfove. Beži sa svojim rođendanskih žurki.

Gricko

Gricko je kuvar-štrumpf. Nosi kuvarsku kapu i pravi kolače koje sam pojede.

Licko

Licko je štrumpf koji uvek sa sobom nosi ogledalo. Romantičan je ima cvet na kapi. On je narcisoidan i zaljubljen u samog sebe.

Svirko

Svirko je Štrumpf koji svira trubu ali je vrlo neuspešan u tome.

Gruber

Gruber je vrlo jak štrumpf. Radi teške poslove u štrumpf-selu. Voli da šutira Kefala. Ima tetovirano srce sa probodenom strelom na ramenu. Najbolji prijatelj mu je Čekićar.

Gargamel

Gargamel je nizak stalno pogrbljen čovjek, proćelav i velikog nosa. Njegovi zubi su pokvareni i nosi tamnu neurednu odjeću. Mizantrop je, mrzi skoro sve (osobito Štrumpfove). Jedino možda osjeća neku ljubav prema svom mačku Azrijelu, što se ogleda u njegovom tugovanju i traganju za njim kad ga ukrade Klorofilina kći. Sposoban je glumiti dobrotu kada iz toga može izvući neku korist. On je također bijedni kukavica, sklon predaji i(li) bijegu zbog potencijalnog osobnog rizika ili štete. Gargamel živi u zabačenom dvorcu, iako je nadstrešnica solidno izgrađena. Vrlo je nespretan i čaranje mu nikada ne uspije uništiti Štrumpfove. Stvorio je Štrumpfetu i Štrumpficu. Njegov plan nikada ne uspije, ali on je uporan: "Pohvatat ću ja vas, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u životu!". U svom prvom pojavljivanju Gargamel zarobljuje Štrumpfa koji mu je potreban za alkemijsku metodu pretvaranja običnog metala u zlato. Drugi Štrumpfovi pronađu i oslobode člana, a poraze i ponize Gargamela koji se tada zaklinje osvetiti se. Nikako ne može naći selo Štrumpfova, a Štrumpfove želi ili pojesti ili pretvoriti u zlato ili jednostavno uništiti. Gargamel ima kuma Baltazara, a zle čarobnice Agata i Klorofila ga ne vole (kao ni on njih). Gargamel ima spolnu želju (to se ogleda u opčinjenosti ljepoticom (zapravo prerušenom vješticom Agatom) koja mu dolazi na vrata), ali nema osjećaj ljubavi ni prema ženama i nikada se ne ženi (jednom prilikom odlučuje se oženiti jer mu žena može pomoći u traženju sela Štrumpfova, ali Štrumpfovi unište svadbu).