Štampana ploča

Štampana ploča je pomoćna elektronska komponenta koja služi za povezivanje elektronskih komponenti (otpornici, kondenzatori, tranzistori, konektori, integralna kola, preklopnici, tasteri...), koje su na njoj montirane.

Štampana ploča sa elementima

Način izrade uredi

Sve štampane ploče imaju sličan metod izrade i sastojke. Štampana ploča se pravi od glasfibera (za profesionalne potrebe) ili pertinaksa (za jeftinije elektronske uređaje). Na ploču se nanosi tanak bakarni sloj, koji predstavlja lice ploče. Foto postupkom na ploču se nanosi budući izgled ploče, potom se hemijskim postupkom skida suvišan bakar:

  1. Bakar se prvo premazuje hemijskim slojem osetljivim na svetlost - fotorezistom.
  2. Na ploču se stavlja filmski negativ šeme kola iste veličine kao ploča, i izlaže svetlosti. Slično kao pri pravljenju fotografije; u ovom slučaju, koristi se ultraljubičasto zračenje. Svetlost prolazi kroz negativ i pada na bakar presvučen fotorezistom.
  3. Posle osvetljavanja, ploča se potapa u razvijač. Iz razvijača se izvlači ploča na kojoj su neosvetljene bakarne površine postale crne ili tamnosive.
  4. Na kraju, ploča se potapa u rastvor za nagrizanje, tj. „ecovanje“. Sredstvo za nagrizanje je tečnost slična kiselini (ili sama kiselina) koja nagriza bakar. Crne i sive površine su otporne na njega i prave šemu kola na ploči.[1]

Posle bušenja i metalizacije rupa koje povezuju donju i gornju štampu na ploču se nanosi zaštitni film čija je funkcija da spreči kratke spojeve tokom montaže i lemljenja elemenata. Kolo se realizuje pomoću lemnih tačaka (engl. pads) i provodnih linija (engl. traces):

  • Lemne tačke: Ove tačke kontakta obično su okrugle ili četvrtaste. Posle nagrizanja ploče, u centru svake lemne tačke buši se rupa. Komponente se postavljaju na ploču tako što se njihove nožice stavljaju u te rupe. Nakon toga, nožice svake komponente leme se za ploču u lemnim tačkama.
  • Provodne linije: Ovi spojevi se protežu između lemnih tačaka i električno povezuju komponente.[2]

Vrste uredi

Štampane ploče mogu biti jednostrane i dvostrane: [3]

  • Jednostrane ploče su presvučene bakrom samo s jedne strane. Komponente se postavljaju na drugu stranu.
  • Dvostrane ploče imaju bakarnu foliju sa obe strane; često se koriste za rad s veoma složenim kolima.

Takođe ploče mogu biti zalepljene jedna na drugu i time se otvaruje više slojeva bakra tj. višeslojna štampana ploča.

Vidi još uredi

  1. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 228), Beograd, 2007.
  2. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 228), Beograd, 2007.
  3. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 228), Beograd, 2007.